Besparen op je boodschappen: 10 tips & tricks

Inkopen doen: een noodzakelijk kwaad, of misschien een uitgelezen kans om slim te besparen? Voor iedereen die zijn koelkast én portefeuille graag gevuld ziet, heb ik de ultieme gids opgesteld. Deze tien besparingstips maken van inkopen doen niet alleen een voordeligere bezigheid, maar ook een veel aangenamere.

Hebt gij een duidelijk zicht op wat ge maandelijks aan inkopen spendeert? Of zijt ge eerder iemand die geregeld de supermarkt binnenstapt zonder het overzicht te bewaren? Grote kans dat ge meer uitgeeft dan nodig. Maar, hoe doorbreekt ge deze gewoonte? Start met het in kaart brengen van uw uitgaven. Dit kan eenvoudig via uw online bankieren, waar ge uw uitgaven bij supermarkten zoals Carrefour en Lidl terugvindt. Schrikt ge van het totaalbedrag? Lees dan snel verder!

1. Doe één keer per week inkopen

Het mag dan een eenvoudige aanpassing lijken, maar slechts één keer per week inkopen doen kan wonderen verrichten voor uw budget. Het vermindert de verleiding om impulsieve aankopen te doen en helpt bij het beter plannen van uw maaltijden. U beperkt hiermee ook het risico op meer aankopen dan ge daadwerkelijk kunt consumeren binnen een week, wat resulteert in een overvolle voorraadkast en voedselverspilling. Bovendien, het bespaart tijd die ge aan leukere dingen kunt besteden! Pro tip: doe uw wekelijkse inkopen niet wanneer ge honger hebt ;).

2. Plan uw maaltijden en maak een lijstje

Een goed begin is het halve werk. Door uw maaltijden voor de komende week te plannen, koopt ge alleen wat ge echt nodig hebt. Kijk van tevoren wat ge nog in huis hebt en pas hier eventueel uw maaltijdplan op aan. Maak een lijstje en houd u hieraan. Met een lijstje kunt ge doelgericht de supermarkt door en zult ge minder snel impulsief overbodige producten inslaan. Zo’n lijstje kunt ge trouwens ook makkelijk digitaal maken, bijvoorbeeld in de Albert Heijn app. Maar er zijn ook handige boodschappenlijst-apps, die ge samen kunt delen met uw partner, zoals Bring!.

3. Houd de promoties in de gaten

Een logische tip om te besparen op uw inkopen, maar regelmatig de promoties checken kan serieus schelen in de portefeuille. Dat kunt ge ook online doen, bijvoorbeeld op TrustDeals. Veel supermarkten hebben regelmatig producten in promotie, speciale acties of andere kortingen. Pas uw maaltijdplanning aan op wat in promotie is en ontdek misschien wel nieuwe favorieten!

4. Sla houdbare producten in

Om ervoor te zorgen dat uw aankopen langer meegaan, overweeg dan om houdbare producten te kopen wanneer mogelijk. De lange houdbaarheid van deze producten zorgt ervoor dat ge ze weken of maanden kunt bewaren voordat ge ze consumeert. Meestal blijven houdbare producten maanden tot jaren goed in uw voorraadkast of koelkast voordat ze hun houdbaarheidsdatum bereiken.

5. Kies verse, bederfelijke producten strategisch

Voor ge het weet, hebt ge uw geld verspild aan verse producten die ge uiteindelijk moet weggooien. Als ge te veel verse groenten, vlees, zuivel of andere producten koopt die snel bederven, is het alsof ge uw geld in de vuilbak gooit. Denk dus goed na en schaf alleen verse producten aan waarvan ge zeker weet dat ge ze op tijd gebruikt. Hebt ge toch te veel in huis? Overweeg dan om ze in te vriezen en zo de houdbaarheid te verlengen. Ook het kopen van ingevroren fruit en groenten is een goede tip om uw vitaminen binnen te krijgen zonder een fortuin uit te geven! In dit artikel vindt ge nog meer tips over hoe ge verse producten zo lang mogelijk vers kunt houden.

boodschappen
bron: Unsplash – boodschappen

6. Koop niet te veel voorbereide items

Supermarkten weten maar al te goed dat tijd voor veel mensen kostbaar is. De rekken liggen vol met handige opties zoals zakjes met voorgesneden groenten, voorgedraaide gehaktballen of verse pasta uit de koeling. Hoewel deze producten ontzettend praktisch zijn, liggen de prijzen aanzienlijk hoger dan wanneer ge zelf groenten snijdt of kiest voor pasta die net iets langer op het vuur moet staan.

7. Overweeg voordeelverpakkingen

Grotere verpakkingen zijn vaak voordeliger. Of het nu gaat om yoghurt, toiletpapier of rijst, de “voordeelverpakkingen” zijn meestal de betere deal. Dit komt doordat meer verpakking en verwerking doorgaans leidt tot een hogere prijs. Zorg er wel voor dat ge de grotere hoeveelheden ook echt gebruikt voordat ze bederven.

8. Kies voor huismerken

Van bijna elk product hebt ge budgetvriendelijke en minder budgetvriendelijke varianten. Het kan u voor sommige producten zo een euro schelen als ge voor het huismerk kiest. Tuurlijk, dat hoeft ge niet te doen voor uw favoriete cola waar geen enkel ander merk aan kan tippen. Maar bij producten als rijst, pasta of bepaalde sausjes proeft ge waarschijnlijk echt geen verschil. Probeer het eens uit.

9. Neem een maaltijdbox abonnement

Een abonnement op maaltijdboxen zoals HelloFresh of Marley Spoon biedt niet alleen gemak, maar ook een bron van culinaire inspiratie. Deze services kunnen u op de lange termijn helpen geld te besparen door voedselverspilling tegen te gaan. U ontvangt precies de hoeveelheid ingrediënten die u nodig hebt voor elke maaltijd, waardoor u niet eindigt met ongebruikte producten die uiteindelijk in de vuilbak belanden. U kunt vaak ook kiezen voor budget-maaltijden! Lees ons artikel over de voordelen van een maaltijdbox voor meer informatie!

10. Probeer een boodschappendienst

Overweeg online inkopen te doen bij diensten zoals Gorillas. Ge hebt direct overzicht in uw uitgaven, ge kunt gemakkelijk items toevoegen of weghalen uit uw mandje, en ge vermijdt vervelende verrassingen aan de kassa. Het gemak van thuislevering bespaart u bovendien tijd en moeite.

Deze gids is uw eerste stap naar een leven waarin ge slim inkopen doet, heerlijk eet en toch geld overhoudt voor andere dingen. Laat uw keuken bruisen van de mogelijkheden en uw portefeuille van de besparingen. Hiermee sluiten we onze culinaire bespaarreis af, maar uw avontuur begint nu pas echt. Veel succes!

Florence Stroink